Behandeling

Intake en behandeladvies

Het behandeltraject begint met de intakefase. Dit bestaat meestal uit een of twee gesprekken (diagnostische consulten) en het afnemen van enkele vragenlijsten. Soms is een verlengde intake nodig. Uit de intake volgt een behandeladvies. Indien u binnen mijn praktijk geholpen kunt worden, maken wij vervolgens samen een behandelplan. In het behandelplan staan de hulpvraag, de beoogde doelen, methode en hoe en wanneer er geëvalueerd wordt.


Een behandeling kan bestaan uit:

  • Cognitieve Gedragstherapie (o.a. bij angst en depressie)
  • EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) bij traumagerelateerde klachten en angst
  • ACT (Acceptance and Commitment Therapy)
  • Schemagerichte therapie
  • Psychologische begeleiding rondom zwangerschap en bevalling (perinatale psychologie)
  • Mindfulness Based Cognitive Therapy
  • Advies en psycho-educatie; uitleg en voorlichting over een psychische diagnose, voeding & leefstijl en het effect op de psyche; voedingscoaching
  • Een combinatie van meerdere therapeutische methoden of elementen uit bovenstaande therapievormen (eclectisch)


EMDR vindt meestal op de praktijk plaats, maar gesprekken kunnen ook als wandelsessies worden aangeboden.


De behandeling

De individuele behandeling vindt in overleg met u plaats. Meestal starten we met een frequentie van eenmaal per week of eenmaal per twee weken. De behandelsessies duren 45-60 minuten. Dit kan op de praktijk zijn of naar keuze in de vorm van wandelsessies. De intake en EMDR worden vaak als sessie gepland van 60-90 minuten. Ook is ondersteuning via (beveiligde) e-mail, telefonisch consult of beeldbellen mogelijk. Uw partner of directe familie is welkom om mee te komen. Vooral bij post-partum klachten is het goed dat de partner één of meerdere keren mee komt.


Ik verwacht van u een actieve en gemotiveerde inzet, waarbij u bereid bent om thuis en in het dagelijks leven te oefenen. U kunt dan de beste behandelresultaten bereiken. Een basis-ggz traject bestaat in principe uit circa 5 tot 12 sessies. Dat is meestal voldoende om de klachten te laten verminderen en weer zelf verder te kunnen. 


Ik werk met een combinatie van bewezen effectieve methoden (evidence-based) en volgens de multidisciplinaire richtlijnen GGZ, maar stem de behandeling wel zoveel mogelijk op de persoon af. U krijgt een behandeling op maat.


Wanneer er ook sprake is van lichamelijke of andere klachten kan het samenwerken met aanvullende behandelaars (bijvoorbeeld verloskundige, diëtist, fysio- of haptotherapeut) een meerwaarde bieden. Indien u daar toestemming voor geeft, wordt uw huisarts op de hoogte gebracht van de behandeling.


Cognitieve Gedragstherapie

CGT (Cognitieve Gedragstherapie) is een evidence-based behandelmethode voor diverse psychische klachten en problemen, zoals angst en depressie. Evidence-based wil zeggen dat de methode goed is onderzocht en bewezen effectief is.
Bij CGT werkt u samen met de therapeut aan het anders leren denken en doen, waardoor u beter met de situatie om leert gaan. Het is namelijk niet de situatie zelf die klachten of negatieve gevoelens geeft, maar de manier waarop die situatie door u wordt geïnterpreteerd (hoe men denkt) en hoe u daarop reageert (wat men doet). Door te werken aan de gedachten en het gedrag nemen de klachten af. Er wordt gekeken naar de samenhang tussen denken, voelen en doen.
CGT is een heldere, gestructureerde behandelmethode, waarbij een actieve inbreng van de cliënt wordt verwacht. U krijgt tussen de gesprekken door vaak huiswerkopdrachten of oefeningen mee. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat u thuis dingen over uzelf gaat opschrijven of dat u gaat oefenen met het omzetten van gedachten of het oefenen van nieuw gedrag. Bij een angstbehandeling gaat u tussen de sessies door zelf stapsgewijs oefenen met situaties die tot dan toe werden vermeden. Dit noemt men exposure; blootstelling aan datgene wat u angstig maakt, om zo stapsgewijs de angst te overwinnen. Uiteraard wordt dit in een rustig tempo voorzichtig opgebouwd en gaat alles in overleg.
De effecten van deze methode zijn goed en blijven veelal ook na afsluiten van de therapie bestaan. Geen enkele therapie is echter 100% effectief en terugval kan voorkomen. Met name bij angststoornissen komt vaker terugval voor. Er wordt daarom meestal ook aandacht besteed aan terugvalpreventie.
Er wordt vanuit de multidisciplinaire richtlijnen GGZ aangeraden bij lichte depressie- en angstklachten géén medicatie zoals antidepressiva te gebruiken, maar eerst minstens zes weken CGT te proberen. Bij ernstige of steeds terugkerende klachten wordt de combinatie CGT en medicatie aangeraden. Indien u daarvoor toestemming geeft wil ik graag met uw huisarts overleggen.
Voor meer informatie over CGT zie www.vgct.nl

EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) is een kortdurende, gestructureerde behandelmethode voor traumagerelateerde psychische klachten, waaronder de Post-Traumatische Stress Stoornis. Dit zijn klachten die zijn ontstaan na het meemaken van een zeer ingrijpende gebeurtenis, zoals een ongeval of misbruik. Maar ook een heftige bevalling of een onverwacht verlies kunnen dergelijke klachten geven. Post-traumatische klachten kunnen de vorm aannemen van nachtmerries, herbelevingen (flashbacks), schrikreacties, prikkelbaarheid, sombere stemming, verminderd vertrouwen en vermijding. Ook voor problemen op gebied van het zelfbeeld en angsten is EMDR geschikt.
EMDR is evidence-based, dat wil zeggen dat deze behandelmethode goed is onderzocht en bewezen effectief is. Het doel bij EMDR is het (weer) op gang brengen van het natuurlijke verwerkingsproces en het verminderen van de emotionele lading en negatieve betekenis die gekoppeld is aan de herinnering, waardoor de klachten afnemen en u beter met de situatie om kunt gaan. Dit werkt ook bij een beeld van een gevreesde situatie (de rampfantasie), die niet in het echt heeft plaatsgevonden (flash-forward).
Tijdens de behandeling krijgt u één of meer afleidende taakjes om het werkgeheugen te belasten, terwijl u gelijktijdig denkt aan de herinnering waar u last van heeft. De afleidende taak kan bestaan uit oogbewegingen maken, naar een koptelefoon luisteren met tik-geluidjes (afwisselend links en rechts), ritmes tikken of een woord spellen. Vaak komt er een stroom van beelden, gedachten en gevoelens op gang. U hoeft dit niet allemaal in detail te vertellen, maar de therapeut zal u geregeld vragen kort weer te geven wat er in u opkomt, net zolang totdat er zich geen nieuwe zaken meer aandienen. Dit wordt herhaald totdat de emotionele lading voldoende is afgenomen. Daarna wordt een andere betekenis aan het beeld gekoppeld. Vaak ervaart u al na één of enkele sessies resultaat.
U kunt na een EMDR-sessie nog enkele dagen emotioneel gevoelig en moe zijn. Dit komt doordat het verwerkingsproces op gang is gebracht. Dit is volstrekt normaal en een teken dat de behandeling effect heeft. Het is verstandig om hier rekening mee te houden, door bijvoorbeeld de dag na de EMDR-sessie geen belangrijke of complexe activiteiten te plannen. Meestal worden bij EMDR langere sessies gepland (anderhalf uur).
Voor meer informatie en een voorbeeldfilmpje zie www.emdr.nl.

Acceptance & Commitment Therapy

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een therapie die niet gericht is op het verminderen van negatieve gevoelens en gedachten, maar er vanuit gaat dat het hebben van nare gedachten en gevoelens normaal is en dat juist het vechten hiertegen problemen geeft. Het willen hebben van controle over zaken waar je geen verandering in kunt aanbrengen geeft juist problemen en leidt tot vastlopen.
Het doel is u weer te gaan richten op de belangrijke zaken in uw leven, u daarvoor te gaan inzetten en weer een prettig leven te kunnen gaan leiden, ondanks de negatieve ervaringen die bij het leven horen. Er wordt gewerkt vanuit het hier-en-nu, er kan gebruik worden gemaakt van mindfulness-oefeningen (aandachtsoefeningen), het levenskompas, metaforen, thuisopdrachten en acceptatie-oefeningen.
Er wordt met name aandacht besteed aan wat u in het leven echt belangrijk vindt en het doorbeken van vermijding. Ook wordt gekeken naar de rol van taal en het loskomen van de ‘taal (gedachten) in ons hoofd’ (defusie).

Voedingspsychologie

Uit onderzoek blijkt dat voeding en darmwerking een belangrijke rol spelen bij het psychisch welzijn. Voor een goede opname van voedingsstoffen en de aanmaak van neurotransmitters zijn gezonde darmen met een goede darmflora (microbioom) belangrijk. Daarbij is het van belang dat u de juiste voedingsstoffen, bouwstoffen en hulpstoffen binnen krijgt. Met behulp van een voedingsdagboek kunnen we hiernaar kijken.

Bij psychische klachten is extra Omega-3 aan te raden en tryptofaanrijke voeding. Tryptofaan is de voorloper van serotonine, een neurotransmitter die een rol speelt bij de stemming. Tryptofaan zit bijvoorbeeld in haver(mout), noten, pitten en zaden, pinda's, spinazie, broccoli, bananen, eieren, peulvruchten, soja, zilvervliesrijst, vette vis en zeewier. Indien u geen vis eet kunt u algencapsules ter aanvulling nemen.

Verder is regelmatig bewegen, een gezond gewicht, slaap, zonlicht en een goed dagritme belangrijk, met name voor de serotonine-synthese. Bij teveel stress, een instabiele bloedsuiker (zoals bij het binnenkrijgen van teveel suiker of snelle koolhydraten), te weinig beweging of gebrek aan daglicht wordt de aanmaak van serotonine gehinderd. Met behulp van voedingscoaching kan ik u begeleiden in een gezonder voedingspatroon.

Lees- en luistertips

Over zwangerschap / bevallen / post-partum:

Perfecte bevallingen bestaan niet - Diana Koster

Perfecte moeders bestaan niet - Diana Koster

De verwachting voorbij - Mirjam Meek

Heb je mij gezien? - Saskia Assenbroek

Niet alle kleine meisjes worden groot - Josje Swinkels

Dubbel gevoel - Sander Voesten

Vrouwen en hormonen - Estrella Montoya

www.vader-verhalen.nl

www.lima-liefdevollemamas.nl


Over gehechtheid en relaties:

Houd me vast - Sue Johnson

Laat me niet los - Sue Johnson

Liefdesbang - Hannah Cuppen

Liefdeskunst (werkboek) - Hannah Cuppen

Verbonden - Levine & Heller

Relaties, hoe doe je dat? - Karin Wagenaar

ACT in love - Denise Mathijsen

Even tussen ons - Eveline Stallaart


Over acceptatie en je leven vormgeven:

Voluit Leven (zelfhulpboek) - Bohlmeijer & Hulsbergen

Mindful leven bij tegenslag - Jaap Spaans

Het leven is geen feest - Ando Rocx

Uit je hoofd, in je leven (werkboek ACT) - Steven Hayes

Denk wat je wilt, doe wat je droomt - Gijs Jansen

Laat los - Gijs Jansen


Over rouw en verlies:

Dag meisje - Marlous Bazelier

Alle boeken van Manu Kierse

Heen - Laurens Verhagen (over het verlies van een gehandicapt kind)

De boeken van Annemarie Haverkamp (over het leven met en verlies van een gehandicapt kind)

www.steunpuntnova.nl


Over patronen doorbreken en schematherapie:

Patronen doorbreken - Hannie van Genderen e.a.

Doorbreek je patronen in vijf stappen (werkboek) - Hannie van Genderen

Leven in je leven - Young & Klosko


Podcasts:

Zwarte muisjes

Podnataal

Ontroostbaar

De vroedvrouw en de psycholoog

Zwanger & Zo

Share by: